پنج شنبه 06 دی ماه 1403
ورود |عضويت

مسئول مرکز: معصومه شایگانفر                                           

پست الکترونیک: mahabad@agri-ardestan.ir

شماره تلفن تماس:  03154402044

شماره فاکس: 03154403512

زمان مراجعه: همه روزه ، در ساعات اداری (لطفا قبل از مراجعه تماس بگیرید)

آدرس پستی: شهرستان اردستان - مهاباد- میدان شهید غلامی-مرکز جهاد کشاورزی مهاباد                                           

 

 

 

 

 

 

مرکز جهاد کشاورزی مهاباد

 

این مرکز در شهر مهاباد واقع گردیده و دهستان گرمسیر را تحت پوشش قرار داده است .دهستان گرمسیر با مساحت 1405 کیلومتر مربع از شمال به امامزاده نطنز و دهستانهای کویری شهرستان کاشان از مشرق به دهستان ریگستان از جنوب به دهستان همبرات و شهر اردستان و از مغرب به شهرستان نطنز محدود است.وضعیت زمین به صورت دشت و جلگه و مسطح با شیب ملایمی می باشد و تپه  ماهورهای شنی نیز در آن دیده میشود و عوارض طبیعی در آن به چشم نمی خورد نوع خاک رسی شنی با بافت نیمه سنگین و نیمه سبک کویری است.

دهستان گرمسیر دارای آب و هوای گرم و خشک کویری میباشد و میزان بارندگی سالانه 75تا 85 میلیمتر است درجه حرارات بین 5 درجه زیر صفر تا 38 درجه بالای صفر متغیر است و بعلت بارندگی کم و کویری بودن منطقه رطوبت و نم نسبی آن بسیار کم است.منابع آب این دهستان از چاههای عمیق(تعداد96 حلقه) ،قنوات(15 رشته) و یک رودخانه فصلی که از نطنز سرچشمه میگیرد و به شمس آباد و جعفرآباد ختم میشود، تامین میگردد.تعداد 109 آبادی دارای سکنه و بدون سکنه در این دهستان وجود دارد.

دهستان گرمسیر به مرکزیت روستای موغار تحت پوشش مرکز جهاد کشاورزی مهاباد می باشد که خوشبختانه مرکز جهاد کشاورزی  مهاباد با همکاری مدیریت محترم جهاد کشاورزی شهرستان اردستان توانسته است در بخشها و واحدهای مختلف  تولیدات گیاهی،بهبود تولیدات دامی،ترویج و مشارکتهای مردمی ،آب و خاک و صنایع،امور اراضی،امور عمومی و واحد طرح و برنامه بطور جامع کلیه فعالیتهای مرتبط را مورد حمایت قرار دهد.

در بخش های  ( زراعت-حفظ نباتات-باغبانی و مکانیزاسیون)، بخوبی با مشاوره و نظارت دقیق طی مراحل مختلف کاشت-داشت و برداشت محصولات مختلف زراعی و باغی جهت افزایش عملکرد محصولات تا کنون  تاثیر مثبت و مستقیم داشته است .

زراعت:

تعداد 1300 بهره بردار زراعی در دهستان گرمسیر مشغول به فعالیت میباشند،و عمده محصولات زراعی این دهستان شامل:

گندم : 1500 هکتار    با میانگین برداشت 5تن در هکتار

جو:2000  هکتار با میانگین برداشت 4 تن در هکتار

صیفی : 1100 هکتار با میانگین برداشت 40 تن درهکتار

ذرت دانه ای: 700 هکتار با میانگین برداشت 10 تن در هکتار

ذرت علوفه ای: 500 هکتار با میانگین برداشت 60 تن در هکتار

یونجه: 1100 هکتار با میانگین برداشت 10تن  در هکتاریونجه خشک

گلرنگ:  200  هکتار با میانگین برداشت 2/2 تن در هکتار

البته با کاهش دبی چاه های کشاورزی کشت محصولات استراتژیک کاهش یافته و با اجرای برنامه زمانبندی استحصال آب ، موجب نگرانی کشاورزان شده و اکثرا کشت پاییزه خود را کاهش داده و آب کشاورزی را به منظور کشت صیفی ذخیره می نمایند.

توزیع نهاده های کشاورزی از جمله کود و بذر از جمله فعالیتهای بخش زراعت محسوب میشود که هر ساله بطور میانگین بیش از 2000 تن کودهای ازته و بیش از 600 تن فسفاته به مرکز خدمات مهاباد اختصاص و توزیع میگردد که این مقدار بیش از 60 درصد سهمیه شهرستان اردستان میباشد. در بحث توزیع ارقام مختلف  بذوراصلاح شده گندم و جوو ذرت لازم به ذکر است که 70 درصد سهمیه شهرستان به دهستان گرمسیر اختصاص داده شده است.

باغبانی:

تعداد 500 نفر بهره بردار باغی در دهستان گرمسیر مشغول به فعالیت هستند و عمده محصولات باغی دهستان شامل:

پسته: 1447 هکتار برداشت سالیانه 900تن پسته خشک در منطقه جهت مصارف بازار داخلی و همچنین صادرات

انار:1024 هکتار برداشت سالانه 14000تن جهت مصارف بازار داخلی و خارجی

انگور:250 هکتار برداشت سالانه 3750 تن

زعفران 14/25 هکتار برداشت سالانه 112 کیلوگرم

گل محمدی: 3 هکتار برداشت سالانه 7/5 تن

به: 80 هکتار برداشت سالانه 3600 تن

زیتون :3 هکتار 6 تن

جمعا در بخش باغبانی سالانه 22000 تن محصولات باغی  تولید میگردد.

 -نظارت فنی و درست بر باغات جدیدالاحداث و نظارت بر باغات قدیمی جهت ریشه کنی و حذف پایه های نامطلوب ، بررسی و توصیه تغذیه ای در باغات مواجه شده با کمبود شدید عناصر ماکرو ومیکرو ، پیگیری نظارت و راهنمایی در زمینه برداشت اصولی محصولات باغی و بالاخص پسته و انار.

-پیگیری و هدایت باغداران به سمت تولید محصولات سالم و ارگانیک با اجرای روشهای مبارزه تلفیقیipm  و استفاده از کودهای آلی (حیوانی) در سطح منطقه به عنوان نمونه محصول ارگانیک پسته در حیدر آباد مهاباد به عاملیت حیدر حیدری نام ببریم. ترغیب و تشویق کشاورزان به اجرای سیستم های آبیاری تحت فشار و در مناطقی که کیفیت آب اجازه نمیدهد توصیه به اجرای سیستم های کم فشار میگردد.

حفظ نباتات:

مبارزه با آفات ، بیماریها و علفهای هرز (قبل از کاشت  و بعد از سبز شدن) از اولویتهای این بخش است، که با توجه به خشکسالی ،تغییرات آب و هوایی و طغیان برخی آفات در منطقه تمام تلاش این بخش در جهت پیشگیری و مبارزه با آفات  بخصوص در بحث مبارزه با آفت سن غلات که هرسال  دو اکیپ مبارزه با سن غلات از اسفند ماه تاپایان عملیات مبارزه دائما" در منطقه مشغول فعالیت بوده و یک کارشناس ناظر طرح گندم تازمان برداشت و کنترل کمی و کیفی برداشت کمباینها در منطقه حاضر بوده است.

-شناسایی و برخورد با فروشندگان غیر مجاز سموم دفع آفات نباتی

-اجرای طرحهای ipm(مدیریت تلفیقی آفات ) در سطح باغات انار و پسته و مزارع صیفی

 

مکانیزاسیون:

-تخصیص تسهیلات در گردش جهت خرید ادوات کشاورزی و تراکتور که 70 درصد از متقاضیان و دریافت کنندگان تسهیلات ،کشاورزان منطقه مهاباد میباشند.

- ثبت اطلاعات ماشین آلات خودگردان (تراکتور و کمباین) به منظور شماره گذاری

-اجرای عملیات شماره گذاری تراکتورهای فاقد پلاک(مدل81تا92)با همکاری پلیس محترم راهور.

اگرچه دهستان گرمسیر یک منطقه خشک و کویری است با این حال به دلیل جدا نبودن فعالیتهای دامداری و کشاورزی از هم دامداری و دامپروری در این منطقه از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

70 درصد دام سبک شهرستان به مهاباد اختصاص دارد که بصورت گله داری فعالیت دارندلذا با توجه به این موضوع امور دام شهرستان در جهت :

 1-تامین خوراک دام ( سبوس) و معرفی شرکتهای تعاونی دامی (که در حال حاضردو شرکت تعاونی دامی در منطقه فعالیت دارند)جهت خریدو توزیع سبوس یارانه دارکه بر حسب تعدا دام منطقه سهمیه تحویل میگردد.

2-تجهیز شرکت فجر مهاباد به کارخانه تولید کنسانتره بصورت پلت شده

3-انعقاد قرارداد اجرای طرح اصلاح نژاد دام سبک روستایی با شرکت آتیه سازان کویر مهاباد به تعداد 500 راس گوسفند در قالب عملیات همزمان سازی فحلی و افزایش دوقلوزایی و چند قلوزایی در گله هاییکه وابسته به مزارع و تغذیه دستی هستن

4-تامین اعتبار برای بهسازی آبگاههای دامی( نماینده هرآبگاه جدا پیگیر باشد)

5-تاسیس دامداریهای صنعتی در گروههای مختلف

6- مجتمع دامداری ( دارای 20 هکتار زمین در قسمت جنوب غربی مهاباد)

با توجه به وضعیت بحرانی آب در شهرستان و کاهش آب استحصالی چاههای کشاورزی و تقاضای بالای کشاورزان جهت اجرای طرح های آبیاری تحت فشار و کم فشار ،این اداره جهت حفظ سطح کشت منطقه با توجه به اعتبارات موجود فعالیتهای را در زمینه اجرای طرحهای فوق به حداکثر رسانده است.

درخصوص اجرای تجهیز و نوسازی اراضی (استخرهای تنظیم و ذخیره آب ،بهسازی خاک، پوشش انهار) انتقال آب با لوله، احداث کانال،،باز سازی قنوات مهاباد ، نیز به طور جدی فعالیت میکند که چیزی حدود 60 درصد فعالیتهای انجام شده مربوط به دهستان گرمسیر میباشد.

میزان سطح آبیاری تحت فشار انجام شده 1009 هکتار

عملیات انتقال آب با لوله به میزان 11005 متر

احداث کانال 13400 متر 

تجهیز و نوسازی اراضی 2692 هکتار

که 50 درصد کل طح های اجرا شده شهرستان را شامل میشود.

در بخش صنایع هم میتوانیم به ساخت ادوات کشاورزی و ایجاد ترمینال ضبط و فراوری پسته در سال 1387با دو خط تولید در مزرعه علی بن موسی الرضا به عاملیت آقای کرمانی القریشی  ایجاد دومین واحد در سال 1389 به عاملیت آقای صاحبی در مزرعه سید آباد اشاره کرد.

اداره ترویج و مشارکت های مردمی :

ترویج و آموزش زیر بنای رشد وتوسعه کشاورزی می باشدو از مهمترین عوامل دستیابی به توسعه پایدار کشاورزی است بنابراین درجهت ارتقاء سطح دانش ،آگاهی،بینش و مهارت مخاطبین بخش باید بر مبنای علم ترویج کشاورزی که مهمترین اصل آن انجام فعالیتهای ترویجی و آموزشی است اقدامات لازم را بعمل آورد. در این راستا اداره ترویج و مشارکت های مردمی در سه بخش 1-آموزش کشاورزی2-بسیج سازندگی3-آموزش زنان روستایی فعالیتهایی را انجام داده است.

-از آنجاییکه یکی از مهمترین پیش نیازهای توسعه بخش کشاورزی وجود ارتباطی مناسب بین بخش های تحقیقاتی و ترویجی است لذا ایجاد مزرعه تحقیقی ترویجی در حیدرآباد مهاباد و اجرای طرح های مختلف و مقایسه ارقام گندم و جو ، ذرت، پنبه ،انار و...می باشد.

-اجرای طرح تحقیقی ترویجی مصرف بهینه آب در زراعت سبزی و صیفی در مزرعه شلوغ آباد با هدف بهبود بهره وري و راندمان مصرف آب در سطوح اجرايي پايلوت از طريق سايت هاي تحقیقی

-انتخاب کشاورزان نمونه بخشهای مختلف کشاورزی که طی سالهای گذشته کشاورزان نمونه معرفی شده در سطح شهرستان و استان بیشتر از بهره برداران منطقه مهاباد بوده اند که در این خصوص ما نمونه کشوری هم آقای حاج قدرت حاجی پور را داشته ایم.

-تشکیل انجمن نظام صنفی کارهای کشاورزی که خوشبختانه فعالیتهای این بخش با استقبال کشاورزان و دامداران دهستان گرمسیر روبرو شده و اکثریت اعضای نظام صنفی را بهره برداران منطقه مهاباد تشکیل میدهند.

-تشکیل شرکت های فنی مشاوره در سطح دهستانهای شهرستان که شرکت فنی مشاوره ای آتیه سازان کویر مهاباد واقع در مرکز ترویج و خدمات جهاد کشاورزی مهاباد توانسته است با حمایت و همکاری متقابل با این واحد در جهت برگزاری دوره های مختلف آموزش کشاورزان در روستاهای تحت پوشش مرکز در زمینه های مختلف زراعت ، باغبانی ،دام ، مکانیزاسیون و.. به طور پیگیر فعالیت این بخش را دنبال کند.

-برگزاری روز مزرعه در مزرعه تحقیقاتی

-برگزاری روز مزرعه در اراضی کشاورزی

 

 

 

  نظرسنجي  
 
نظر شما درباره پرتال شهرستان اردستان

 

تعداد جوابها : 1627

عالي : 89%
خوب : 5%
متوسط : 1%
ضعيف : 4%

  ارسال  
  كاربران بر خط  
 
كاربران فعال بازديد كنندگان فعال :
Visitors بازديد ها: 4
Members اعضاء: 0
مجموع كاربران مجموع: 4

بازديد ها بازديد ها :  
Visitors بازديد هاي كل: 2489954
Visitors بازديد هاي امروز: 101
Visitors بازديد هاي ديروز: 103

فعال در اين زمان كاربران فعال:
Copyright (c) 1403/10/06 پرتال مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان اردستان
پرتال سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان
Ariana Informatics Group - گروه داده ورزي آريانا